Luftsaler, hva er det?

Luftsaler, hva er det?

Det er viktig at du ser på bildene, da noen av dem er informative og skifter etter noen sekunder.

 

Introduksjon av Flair

Flair er ikke som noen andre sadel på markedet. Det er revolusjonerende ! Flair  er luft puter. Ja , putene på din sal er fylt med luft! Flair er et system av luft puter som er lagd for å erstatte ullstoppen i alle tradisjonelle saler, nye eller gamle. Det gir en myk, fleksibel flate uten ujevne punkter.Det trengs ingen korrigering eller tilpassning av salen for å sette inn flair systemet, salen vil se helt lik ut etter på. Når systemet er satt inn trengs det ingen justering eller vedlikehold så lenge hesten din ikke endrer form, da vil man allikevel bare trenge noen små justeringer av lufttrykket. Husk at noen hester utvikler raskere muskler med Flair luft-systemet.

Flair gir salen din et konstant fleksibelt lag av luft, så tykt som dine ullstoppede puter, men mye mykere. Flair øker følsomheten til hesten for dine hjelpere, i ryggen og sete . Med å fjerne all ubehag fra salen, kan hesten lettere fokusere på dine hjelpere, og ridningen blir med ett lettere.

saddle cutout

Flair Saler – Hvorfor Flair?

 De største treningsproblemene  som relaterer  til kontroll, balanse og styring av hesten er pga. av at hesten føler  et viss ubehag av salen. Problemet med flere saler er hardheten og ujevnhetene i putene. Alle (ullstopper) materialer blir over en viss tid veldig harde og kompakte. Det kan føre til ujevnheter i salens bæreflate, og noen punkter vil presse mer på hestens rygg enn andre. Dette kan lett bli et irritasjonsmoment for hesten.  Om man har et trykk på bare (1 ½  Ibs. Pr. kvadrat inch) vil det virke ødeleggende på blodårene i både hud og muskler. Det vil føre til at hesten får sår, pelsslitasje og etter hvert muskelproblemer.

Både stølhet og smerte i ryggmuskelen vil gjøre det vanskelig for hesten å kunne gå avslappet og korrekt til bittet, fordi hesten ikke vil kunne klare å bære seg med avslappet rygg og bruke bakparten effektivt. Flair skaper en fleksibel bæreflate under salen som fjerner trykkpunkter og øker følsomheten for dine hjelpere. Dette fleksible laget forebyggere også  kraftig trykk mot hestens rygg når man hopper eller i samlet trav. Salen følger hestens bevegelser på en naturlig måte som gjør at hest og rytter lettere kan samarbeide.  Hestens bevegelser blir ikke lenger hemmet av trykkende salputer. Hesten kan bevege seg naturlig slik den ville gjort uten sal, ryggmuskulatur og skuldre blir friere og mindre hemmet.

Bildet over viser hvor myke putene blir med det innlagte Flair systemet. Ventilen som er vist på bildet  er bare i bruk ved montering, de blir gjemt så det vil ikke finnes  noen synlige tegn på at salen inneholder Flair. Bildet under viser to test ventiler som forsegler salen etter montering. Ventilene er så små at de normalt ikke vil bli lagt merke til under salen. Flair putene blir tilpasset etter kundens ønsker.

Flair Saler

Flair er et system som består av fire luft puter, som er integrert inn i den eksisterende salen. To foran og to bak. Flair luftputer kan benyttes i alle typer saler enten det er dressur, sprang eller allround.

Luftputene er plassert rundt skumgummi som gjør at luften lettere beveger seg i takt med hesten.

Putene er justert via to ventiler som er satt under salen. Justeringen blir gjort mens rytteren sitter på hesten. Hele prosessen er gjort på et par minutter. Salmakeren kan justere salen perfekt på begge sider, foran og bak, selv om hesten har ujevn muskel oppbygning. Hester som har brukt Flair i en tre års prøve periode har alle blitt bedre i ryggen. De har kunnet gå mer avslappet  og er mer komfortable med å ha en rytter på ryggen.  

noofba2

Flair saler – Testing

Flair er utformet over en 6 års lang periode,  med innflytelse og profesjonelle råd fra salmakere, veterinærer, fysioterapeuter, kiropraktorer og ryttere. Målet med Flair var i begynnelsen å finne en raskere og mer presis måte å tilpasse salen på. Men under arbeidet dukket det bare opp flere og flere fordeler.

test_rig_graphic

Flair gjennomgikk fire års lange ridetester hvor den ble brukt på alle områder som dressur, sprang ridning, feltritt og vanlig tur ridning. Samtidig som Flair ble testet i praksis, altså på hesteryggen, ble også kvaliteten og designet nøye testet. Grundige tester på maskiner og data ble foretatt for å forsikre at holdbarheten holdt mål og at designet var gunstig.

Veldig viktig…….

Flair er et system av fire lukkede luftputer, fordi……

– Fire luft puter er lettere å justere.

story.1

– Flair kobler de to fremste og de to bakre luftputene sammen under tilpassings prosessen. Luften kan bevege seg mellom venstre og høyre luft pute, både foran og bak, det fører til at rytteren hele tiden vil sitte midt på hestens rygg fordi salen selv regulerer trykket. Automatisk vil symmetrien mellom hest og rytter, bevegelse og sits  bli mer korrekt.

– Fire lukkede luft puter skaper mer stabilitet….

2_bags

4_bags

– Når salen er tilpasset med luftputer blir systemet lukket med test ventiler. Så når salen er  ferdig og klar for bruk vil den ha fire individuelle stengte luftputer. Om luftputene ikke hadde vært lukket, ville luften ha beveget på seg når man red på den som ville ført til ustabilitet. Salen ville da  ikke kunnet ligge i ro på hestens rygg noe som er en stor risiko spesielt for sprang ryttere.

-Mer en fire luft puter kan ikke følge hestens bevegelser. Flair bruker derfor fire luft puter fordi vi har erfart at dette er ideelt for hestens bevegelse.

Luft puter virker ikke!!

Om man bare tar i bruk to luftputer, en på hver side, ville det føltes som du red på en luft seng.

Når hesten runder ryggen, vil luften i midten av salen blitt sperret inne uten å ha noen sted og gå! Salen vil da bli ridd på midten. Etter en stund vil dette føre til ømhet, og hestens rygg vil bli stiv.

Derfor bruker Flair fire luftputer..

Når hesten runder ryggen kan luften bevege seg fritt fra midden av salen til fronten og baken, og gi hesten frihet til å bruke bakdelen til å jobbe.

Flair saler – Fordelene

Gir din hest bedre komfort…

–          Fjerner presspunkter på salen

–          Øker bæreflaten på salen slik at trykket blir spredd over et større område.

–          Kontinuerlig forandring etter hestens bevegelse, ettersom ryggen og skuldermusklene jobber.

–          Absorberer harde støtt fra rytteren.

Fordeler for rytteren….

–          Man får mer utbytte av å bruke hjelperne. Hesten går avslappet og hører på signaler fra rytteren.

–          Trenger ingen  omstopping eller vedlikehold under normalt bruk.

–          Rytterens rygg blir skånet for unødvendig støt.

Flair salen – Rytterens balanse

Rytterens sits avhenger mye av salens balanse og  har stor betydning for hvordan hesten vil både gå og bevege seg. Det vil være vanskelig for en rytter å sitte korrekt på en ubalansert sal. Feil sits hos rytter er ofte tegn på at salen er ubalansert. Om rytter sitter feil, eller skjevt vil dette belaste hesten helt feil og ridningen vil gå inn i en vond sirkel hvor hesten og rytter vil låse seg. Ved å bruke Flair, kan salen med en gang bli justert så den kan hjelpe rytteren til en mer riktig sits, og samtidig få hesten til å bevege seg avslappet.

Rider_Position_Animation

Ved å måle høyden på glippen mellom salen og hestens rygg, har det blitt bevist at med bare en 6mm forskjell, opp eller ned fra salens riktige posisjon, kan føre til at  rytteren føler seg enten tippet forover eller bakover. Spesielt dressurryttere krever en perfekt balansert sal, små feil  kan få store konsekvenser. Derfor er det viktig å ha en sal som både hest og rytter føler seg komfortable med. Små endringer i salen kan føre til store endringer i både presentasjon og rideglede.

Hvorfor juster salen på hesten

En hest som står stille, slapper av i ryggen. En korrekt arbeidende hest vil komme opp med ryggen. Dette medfører at salen vil løfte seg og tippe rytteren noe fremover. Så hvorfor tilpasser man en sal til en hest som står stille. Svaret er at man ikke har de samme muligheter med ullstopp som med luftstopp, da denne justeringen kan gjøres på stedet.

Balanser salen til en hest i bevegelse

Med Flair salen kan man justere salen mens rytter sitter på hesten og mens den beveger seg. På denne måten kan vi lett finne den perfekte balansen, og den ideelle sits for rytteren. En lykkelig rytter, lager en lykkelig avslappet hest.

Hvordan få den til å passe.

Hesten har ingen kravebein og derfor er dens fremste lemmer holdt sammen med resten av kroppen med muskler. Musklene fester de forreste lemmene med en forbindelse mellom skulderen og ribbeina og til resten av kroppen. Muskler blir lagd i ulike trinn alt etter hvordan man spiser og trener. Hest og rytter er berørt av alle forskjeller/forandringer i oppbygningen av musklene som holder skulderen i forbindelse med ribbeina og resten av hestens kropp.

Det bør bemerkes at en hest som jobber usymmetrisk eller som bærer en usymmetrisk rytter  vil selv bli usymmetrisk etter tid. Den vil ikke kunne bygge opp riktig muskler som bærer mer korrekt, men den vil forverres etter som tiden går. I flere tilfeller kan dette føre til at hesten blir stiv eller får alvorlige ryggproblemer. Hva som følger er at enten rytteren sitter til høyre og/eller hesten er høyre kjørt. Med andre ord, hesten er bedre i trav på høyre tøyle, og bedre i venstre galopp.  Merk at det er nesten umulig for en hest å bli bedre både i trav og galopp på samme side, det skyldes muskulaturens oppbygning.

Usymmetrisk

 

I eksempelet over har hesten en smal og sterkere venstre skulder, dette vil frembringe at salen vil skli til høyre. Det vil bli plass bak det høyre skulderbladet som vil føre til at salen vil falle ned. Det venstre skulderbladet vil dytte venstre siden av salen opp og tilbake. Brystkassen vil rulle til høyre og falle lavere ene den venstre. Hvis din hest er motsatt av dette, vil salen bevege seg mot venstre.

symmetricdevelopment

Symmetrisk

assymmetricdevaboveassymmetricrider

Skulderen er ikke festet til resten av kroppen med bein, bare med muskler. Når en muskel utvikles blir den kortere, dette vil føre til at skulderen vil bli dratt ned mot brystkassen. Dette fører igjen til at den venstre leggen blir lenger, og i flere tilfeller vil vise halt/ujevnt venstre trav og en god høyre trav.

Symmetrisk og luft

 

Vi bruker Flair for å erstatte disse ubalansene, ved å tilpasse salen og gi et riktig samarbeid mellom rytterens sits og hestens rygg slik at rytter kan jobbe med hesten og skape et   

assymmetricrider2 assymmetricqed

Symmetrisk justering av puter på en usymmetrisk hest.

Dette viser hvordan du vil justere Flair for hesten i eks. ( høyre kjørt) Salmakeren justerer med mere luft venstre side fram og mere høyre side bak.

asymmetricair

Her ser du hvordan trykkflaten forandrer seg under bevegelse.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *